Att hålla en lyckad intervju.

Att hålla en arbetsintervju kan vara ganska svårt, särskilt om man gör det sällan. Det finns många olika tekniker som man kan använda sig av och det är viktigt att använda en som passar för just den tjänsten man har.

Målet med en intervju är dels att utvärdera kompetens och lämplig personlighet för tjänsten. Men det är också ett tillfälle för rekryterande chef att sälja in rollen och företaget. Idag befinner vi oss i en marknad med kandidatbrist, vilket betyder att kandidaten du möter kanske ligger i flera andra rekryteringsprocesser parallellt med din. Intervjun är ditt tillfälle att bedöma kandidaten, men även kandidatens möjlighet att utvärdera dig som blivande chef.

Att bedöma kompetens kan vara nog så svårt. Hur säkerställer man att en person har jobbat på ett sätt som är bra för organisationen? Vi människor har en hel del fördomar och kandidaten kan ibland ta över intervjun vilket gör det svårt att hålla samma struktur med olika intervjuobjekt.

Ovanpå det ska man utvärdera kandidatens personlighet och skapa sig en uppfattning om hur den kommer bidra till gruppens utveckling.

  • Läs in dig på personen du ska träffa genom att gå igenom ansökningshandlingarna. Sammanställ eventuella funderingar och vad du vill veta mer om.
  •  Förbered relevanta frågeställningar som du vill att kandidaten ska besvara. Undvik ja/nej- frågor, be kandidaten exemplifiera.
  •  Förbered ett case som kandidaten ska besvara/presentera. Det kan tex vara att ge en företagspresentation. Här får du bra inblick i hur påläst personen är, hur bra den är på att improvisera och även hur bekväm den är att ta sig an oväntade utmaningar.

Vill du prata intervjuteknik eller få hjälp med din nästa rekrytering? Hör av dig så pratar vi mer!

/Britta Granath

britta.granath@mpyascitech.com, 073-9644221

#Mpya Inspo

Jobba hos oss

Vill du ha en ny utmaning i livet? En ny karriär? Vill du vara en del av en kultur som prioriterar personlig utveckling tillsammans med kompetensutveckling? Hos oss får du förmånliga villkor och en miljö som värnar om balans mellan jobb och fritid.

Anlita oss

Är du på jakt efter ny kompetens inom teknik och naturvetenskap? Behöver du en teknikkonsult? Tveka inte att kontakta oss. Vi är ett nytt företag på utsidan, men på insidan är vi erfarna konsulter med etablerade nätverk och gedigen erfarenhet av rekrytering, som har bestämt oss för att skapa ett nytt sorts konsult- och rekryteringsföretag inom teknik och naturvetenskap.