Fem tips på hur du hittar ingenjören du söker.

Det har nog inte undgått någon - idag upplever de allra flesta företag inom Life Science- och Teknikbranschen en stor kompetensbrist. Hur kommer man då runt det? Här kommer fem snabba tips från mig som Talent Advisor till dig i behov av att rekrytera ingenjörer inom STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics).

.1. Var inte för snäv när du letar! Fundera på om rollbeskrivningen kan justeras, kanske har teamet tillsammans en del av de kompetenser ni söker och er nya medarbetare kan fylla ett annat hål än det mest uppenbara? Försök att undvika situationen där du söker efter en kopia av den som slutat.

.2. Se bortom CV:t. Visst, vi vill anställa någon som har rätt kvalifikationer men glöm inte vikten av potential. En person med rätt CV för rollen idag är inte alltid rätt för rollen på lång sikt. Det är viktigt att hitta en person som på lång sikt kan utvecklas och trivas i rollen. En person som har alla pusselbitar idag kommer snabbare slå i taket utvecklingsmässigt och därför snabbare behöva nya arbetsuppgifter och utmaningar för att utvecklas även på lång sikt.

.3. Search är ett måste. Tiden då man kunde lägga ut en annons, vänta några dagar, och sedan mötas av 20 relevanta ansökningar är förbi. Det har nog de flesta förstått. Du måste därför aktivt söka upp relevanta kandidater. Här är ert arbetsgivarvarumärke otroligt viktigt för att nå fram till rätt kandidater!

.4. Är flytande svenska verkligen ett krav? Det finns idag många drivna, kompetenta ingenjörer som av språkmässiga skäl stängs ute från den svenska arbetsmarknaden. Att ställa om bolagets dokumentation så att engelska är arbetsspråket är ett stort arbete, men det kanske också finns enklare lösningar under tiden personen lär sig språket? Får individen komma in på arbetsmarknaden så går säkert språket snabbt att lära!

.5. Ta hjälp. Om du inte hittar den du söker, ta hjälp, men ta hjälp av rätt leverantör. Är du i behov av en ingenjör som ska arbeta med elektronik eller inbyggda system, se till att de du anlitar verkligen kan den kompetensen och har just de profilerna i sitt nätverk.

Lycka till!

Marlene Andersson, Talent Advisor

#Mpya Inspo

Jobba hos oss

Vill du ha en ny utmaning i livet? En ny karriär? Vill du vara en del av en kultur som prioriterar personlig utveckling tillsammans med kompetensutveckling? Hos oss får du förmånliga villkor och en miljö som värnar om balans mellan jobb och fritid.

Anlita oss

Är du på jakt efter ny kompetens inom teknik och naturvetenskap? Behöver du en teknikkonsult? Tveka inte att kontakta oss. Vi är ett nytt företag på utsidan, men på insidan är vi erfarna konsulter med etablerade nätverk och gedigen erfarenhet av rekrytering, som har bestämt oss för att skapa ett nytt sorts konsult- och rekryteringsföretag inom teknik och naturvetenskap.