Så gör du en lyckad ingenjörsrekrytering.

Tips från Johanna Engblom, teknikrekryterare på Mpya Sci & Tech

Idag är en lyckad ingenjörsrekrytering nästintill en omöjlighet. Att dessutom få den perfekta kandidaten att bli en långsiktig medarbetare minskar träffsäkerheten ytterligare. Vad bör man då tänka på under rådande kompetensbrist inom tekniksektorn?

På arbetsmarknaden råder det brist på ingenjörer och i synnerhet erfarna sådana. Vissa områden så som elektronik, IT, automation och samhällsbyggnad är särskilt utsatta. I kombination med detta har en ny generation jobbsökare dykt upp. Millenniegenerationen, eller Generation Y som de också kallas, är den nya tidens jobbsökare med helt andra förväntningar än de vi är vana vid att se. Glöm guldklockan och 20-årspresenter. En rimlig anställningstid innan nästa äventyr börjar för millenniegenerationen är förhoppningsvis två, eller om man lyckas väl, fem års anställningstid. Låt mig dela med mig av några enkla tips:

Annonstext

Först och främst, lova inte mer i en jobbannons än ni kan hålla. Allt för många företag skönmålar rollen i sin annonstext. Spännande och utvecklande uppgifter framhävs oavsett förekomsten av dem, medan mindre attraktiva uppgifter tonas ned eller tas bort helt. Tänk också på vad ni skriver om er själva. Kan ni verkligen leva upp till ”korta beslutsvägar och fina utvecklingsmöjligheter”? Om inte, våga i stället berätta att ”uppgifterna är repetitiva och kräver noggrannhet” eller att ”teamet är under uppbyggnad”. Innebär tjänsten mycket resande så berätta om frekvensen och vart. Är det planerat resande eller kan det komma att ske med kort varsel? Risken finns att ni tappar intressanta kandidater eller attraherar fel sökanden när verkligheten är annan än vad som utmålas. Och även om det känns skönt i magen med ett högt antal sökande är det ju inte kvantitet utan kvalitét som räknas, eller hur?

Vid första intervjutillfället

Tro inte att du kan luta dig tillbaka i godan ro och ställa frågor kopplade till kandidatens ansökningshandlingar, tvärt om. Idag förväntas du som företagsrepresentant sälja in tjänsten och arbetsplatsen till en kandidat som kanske är måttligt intresserad då den har flera andra jobberbjudanden igång eller har blivit framsearchad och uppvaktad för tjänsten. Du bör också vara beredd på frågor i stil med” Varför ska jag välja er som arbetsgivare?”, ”Hur arbetar ni med hållbarhet och miljöfrågor?” och ”Vad har ni för utvecklingsplan för mig?”.

Effektiv process

Det är också viktigt att hålla uppe tempot i rekryteringsprocessen. När kompetensbristen är hög är det många potentiella arbetsgivare som rycker i kandidaterna. En långsam rekryteringsprocess signalerar ointresse och kan göra att högaktuella kandidater tappar intresset eller skriver på för ett annat bolag. Planera för en effektiv process, gör rum i kalendern hos dig själv och relevanta kollegor och var förberedd på att skapa tid för kandidater som behöver bokas om eller som har searchas fram. Tyvärr är det allt för vanligt att intressanta kandidater hoppar av processen då den drar ut på tiden och kandidaten inte kände sig prioriterad eller tillräckligt intressant.

Med dessa enkla frågeställningar kommer du långt på vägen. Och glöm inte att du alltid kan ta in experthjälp.

Behöver du fler tips & trix? Kontakta mig gärna.

/ Johanna Engblom

johanna.engblom@mpyascitech.com, 073-320 09 00

#Mpya Inspo

Jobba hos oss

Vill du ha en ny utmaning i livet? En ny karriär? Vill du vara en del av en kultur som prioriterar personlig utveckling tillsammans med kompetensutveckling? Hos oss får du förmånliga villkor och en miljö som värnar om balans mellan jobb och fritid.

Anlita oss

Är du på jakt efter ny kompetens inom teknik och naturvetenskap? Behöver du en teknikkonsult? Tveka inte att kontakta oss. Vi är ett nytt företag på utsidan, men på insidan är vi erfarna konsulter med etablerade nätverk och gedigen erfarenhet av rekrytering, som har bestämt oss för att skapa ett nytt sorts konsult- och rekryteringsföretag inom teknik och naturvetenskap.