Intervju med Hannes Norrgren, VD Humphree

”Det handlar inte bara om att anställa människor med rätt kompetens, de behöver ha rätt attityd också. Det har Mpya Sci & Tech hjälpt oss att hitta.”

Hej Hannes Norrgren, VD för Humphree. Ni har tagit hjälp av Mpya Sci & Tech för ett flertal rekryteringar, varför?

När jag började som VD var vi ungefär 26 anställda, och vi behöver bli närmare 70 personer. Det jag låg sömnlös över när jag började var hur kan vi göra oss attraktiva för duktiga människor och hur ska vi processmässigt klara av att anställa så många? Vi bestämde tidigt att vi behövde en bra partner, som också kunde vara lite som HR, och valet föll på Mpya Sci & Tech.

Hur gick ni tillväga för att hitta rätt rekryteringspartner?

Vi gjorde en seriös upphandling eftersom rätt rekryteringar snabbt blev en strategisk fråga. Vi pratade med 6 till 7 företag i rekryteringsbranschen – vi intervjuade dem och gjorde ett eget ”score-card” med viktiga punkter för oss, som vi betygsatte och sedan jämförde med de kandidater vi hade i matchen.

Så varför valde ni Mpya Sci & Tech?

Det vi gillade med Mpya Sci & Tech var att de var i en storleksklass som passade oss och de hade samma tillväxtambitioner som vi. Men framförallt hade Mpya Sci & Tech mycket bra förståelse för de kompetenser som vi visste att vi behövde. Det gör ju att trycket på oss minskar. Man behöver inte förklara vad en reglertekniker gör, till exempel. Vi har ju flera nischade specialistkompetenser och Mpya Sci & Tech förstår vad det handlar. De tog sig tid, de till och med spenderade tid hos oss, för att kunna förstå HR-perspektivet också. Samtidigt förstår de också vårt företags resa. Det gör också att vi kan rekrytera tillsammans när möjligheten uppstår, snarare än när behovet uppstår och det ser vi stort värde i.

Varför är det viktigt att hitta människor med rätt inställning?

Det är speciellt att jobba i ett bolag som växer så snabbt som vårt. Alla led i vårt bolag ska skalas upp samtidigt. Då blir det inte alltid helt smärtfritt eller helt perfekt. Man måste tåla ”att det gör ont” ibland och använda begränsningar som en slags kreativ friktion. Det är en attityd och en inställning som passar oss extra bra och som vi aktivt letar efter. Och om vi är tydliga med det betyder det också att vi får människor som trivs extra bra hos oss. I de rekryteringar vi har gjort med Mpya Sci & Tech har vi fått helt rätt personer, som har fått en bra och rätt bild av vårt bolag och kommit in på helt rätt sätt. Vi har gjort över 10 rekryteringar med Mpya Sci & Tech på kort tid, och hittat rätt människor som tycker om att vara här. Det är ett mycket bra betyg.

Vad gör Humphree?

Vi stabiliserar båtar, på ett smart sätt. Genom att använda en kombination av hydrodynamik, reglerteknik och mekanik, så styr vi en båts läge i vattnet. Man kan säga att vi helt enkelt tar bort obekväma rörelser som uppstår i båtar på sjön. Vilket leder till att man gör energibesparingar. Det passar framför allt båtar som har lite högre fartområde, vi jobbar inte med tankers och bulkfartyg, utan snabbare båtar; fritidsbåtar, kustbevakning, snabba färjor, till exempel.

Är det framtiden?

Vi har precis gjort en stor installation på en höghastighetskatamaran i Danmark, som går mellan Rönnö och Bornholm i Danmark och Ystad i Sverige. Den är 105 meter lång och gör 37 knop. Våra system ökar energieffektiviteten så att en sådan båt sparar ungefär 800 kubik bränsle om året. Det är alltså 800 000 liter bränsle. På EN båt. Det är enorma energibesparingar. Havet är en arbetsplats och ofta handlar stabilisering om arbetsmiljö. Vi ser till att t ex servicetekniker som arbetar med havsbaserad vindkraft anländer utan sjösjuka, vi förbättrar produktiveten genom en bra arbetsmiljö till havs. Så svaret på frågan är: ja.

Ni verkar vara miljömedvetna?

Ja, det är viktigt. Vi har precis installerat solceller på vårt tak på vårt kontor, 1000 kvm, som vi är stolta över. Sen räknade vi lite på det och kom på att en sådan installation vi gjorde på katamaranen, det vill säga på ETT fartyg, motsvarar 13 sådana solcellstak. Skulle man installera vårt system på alla katamaraner som idag går i Europa, skulle besparingen bli lika stor som om man elektrifierade hela personbilsflottan i Göteborg.

Så hur har ”energieffektiviteten” varit med Mpya Sci & Tech?

Det har gått väldigt bra. Bra effektivitet. Vi kör regelbundna avstämningar och är väldigt nöjda. De rekryteringar vi har gjort med Mpya Sci & Tech har gett oss personer med den kompetens, den attityd och den inställning vi behöver.

#Mpya Inspo

Jobba hos oss

Vill du ha en ny utmaning i livet? En ny karriär? Vill du vara en del av en kultur som prioriterar personlig utveckling tillsammans med kompetensutveckling? Hos oss får du förmånliga villkor och en miljö som värnar om balans mellan jobb och fritid.

Anlita oss

Är du på jakt efter ny kompetens inom teknik och naturvetenskap? Behöver du en teknikkonsult? Tveka inte att kontakta oss. Vi är ett nytt företag på utsidan, men på insidan är vi erfarna konsulter med etablerade nätverk och gedigen erfarenhet av rekrytering, som har bestämt oss för att skapa ett nytt sorts konsult- och rekryteringsföretag inom teknik och naturvetenskap.