Behövs ett personliga brev till ansökan? Rekryteraren tipsar.

En vanlig fråga jag ofta får i min roll som rekryteringskonsult är om det personliga brevet är nödvändigt. Många kandidater undrar om det är någon vits att skriva ett personligt brev eller och om någon läser det överhuvudtaget.

När jag började jobba med rekrytering för nästan 8 år sen innehöll så gott som alla ansökningar personligt brev. För ca tre år sen upptäckte jag en trend i att många valde att integrera delar av sitt personliga brev till CV’t eller helt låta det utgå. Idag har faktiskt trenden börjat vända tillbaka och fler och fler inkluderar ett personligt brev till sin ansökan.

Jag tycker det är positivt med ett personligt brev. Men det är viktigt att se det som ett komplement till CVt och inte som en återupprepning om vad som redan står i CVt. Idag står personlighet ofta högt upp på kravprofilerna vid rekrytering och rätt personlighet eller personlig lämplighet väger ofta tungt. Nedan kommer lite tips du kan ha med dig när du skriver ditt personliga brev.

  • Ta tillfället att i det personliga brevet lyfta fram ansvarsområden eller delar av dina tjänster som kan vara viktiga för den roll du söker. Eftersom detta kanske inte framkommer från de titlar du haft på roller i din arbetslivserfarenhet.
  • Tänk igenom, och beskriv i det personliga brevet, vilka arbetsuppgifter du stimuleras av och som ger dig energi- det är troligen dina motivationsfaktorer som ger dig drivkraft. Det kan du inkludera i det personliga brevet.
  • Lyft fram de egenskaper och beteenden du uppskattas för, det är dina styrkor och USP:ar (Unique Selling Points)

Vill du veta mer eller ha fler tips, kolla våra andra artiklar eller hör av dig så pratar vi mer!

/ Ellinor Crafoord

ellinor.crafoord@mpyascitech.com, 072-1765167

#Mpya Inspo

Jobba hos oss

Vill du ha en ny utmaning i livet? En ny karriär? Vill du vara en del av en kultur som prioriterar personlig utveckling tillsammans med kompetensutveckling? Hos oss får du förmånliga villkor och en miljö som värnar om balans mellan jobb och fritid.

Anlita oss

Är du på jakt efter ny kompetens inom teknik och naturvetenskap? Behöver du en teknikkonsult? Tveka inte att kontakta oss. Vi är ett nytt företag på utsidan, men på insidan är vi erfarna konsulter med etablerade nätverk och gedigen erfarenhet av rekrytering, som har bestämt oss för att skapa ett nytt sorts konsult- och rekryteringsföretag inom teknik och naturvetenskap.