24 Mar 2020 / Hållbart arbetsliv
I mitten av mars genomförde vi en frukostföreläsning tillsammans med Christina Stielli. Idag känns bara tanken på en frukostföreläsning främmande men förra veckan såg läget lite annorlunda ut.
Temat för föreläsningen var arbetsglädje. Ett ämne som ligger i tiden eftersom vi vet att människor som trivs på jobbet presterar bättre, är positiva ambassadörer och friskare. Det är också ett ämne som har aktualiserats nu när många av oss beordrats jobba hemifrån och våra tankar kanske i större utsträckning är på annat håll än på jobbet.
Men vem ansvarar för att skapa arbetsglädje? Är det jag som medarbetare eller är det min arbetsgivares? Självklart är det i första hand mitt ansvar, jag måste ta ansvar för att jag ska känna glädje över mitt jobb. Det kan ingen annan göra oavsett vad som står i visionen eller värdeorden. Det är bara jag som har möjlighet att styra mina tankar och mitt beteende. Det kommer sedan direkt påverka hur andra tänker och agerar. Christina tipsar därför om att dagligen träna på att le, vara generös och tacksam. På samma sätt som vi tränar inför ett maraton bör vi träna på glädje.
Din arbetsgivare har självklart också ett ansvar för att skapa förutsättningar och en miljö där alla kan trivas och må bra. Våra hjärnor har en förmåga att suga åt sig negativ feedback som sedan fastnar medan positiv feedback glider av oss som olja på teflon. Som arbetsgivare måste vi därför anstränga oss för att skapa förutsättningar.
Några konkreta tips:
- Gnällfira zoner, där får man inte gnälla. Du får absolut komma med synpunkter på saker som inte fungerar men med en strävan efter en förbättring. Säg inte till kollegan att kaffet smakar blä om inte kollegan är i en position att kunna förändra situationen. Då är det gnäll.
- Komplimangvägg, här kan du som medarbetare sätta upp post-its med komplimanger och beröm för att uppmärksamma dina kollegor.
- Succéfika, samla kollegorna till fredagsfika och gå laget runt. Alla får berätta om något de har åstadkommit och gjort bra den här veckan. Vi behöver alla öva på att ge oss själva beröm.
Världsläget är inte det vi önskar men vi kan alla bidra till vårt nuläge, genom att redan idag stötta och uppmuntra varandra. Jag längtar tillbaka till kontoret men fram till dess ska jag se till att bjuda mina kollegor på succéfika över länk.