Vägen till ett sundare liv handlar om att lagom är bäst

När jag fick höra att vi hade möjligheten att göra ett fysiotest på jobbet bokade jag direkt en tid och packade snabbt väskan med träningskläder. Nu ska det svettas! Men, till min förvåning, visade det sig att ett fysiotest inte var ett svett-test, utan en rejäl genomgång av hälsan, där det gjordes en livsstilskartläggning, en kroppskompositionsanalys och diverse rörelsetester, plus att jag fick några stick i fingret. Det kändes lite som besiktningen av bilen som jag gjort veckan innan, men nu istället en kontroll av min egen hälsostatus. Det ingick också en medarbetarundersökning och kanske viktigast av allt; hälsocoachen och jag satte upp mål för min hälsa och mitt välbefinnande.

Jag klarade besiktningen, med en notering i protokollet. Jag bör äta mera frukt och grönt och få in en träningsrutin för att må bra på kort och lång sikt. Det var ju inte direkt några nyheter för mig… Men coachen fick mig att tänka till när han spände blicken i mig och frågade – hur vill du må om 10 år? Jag vill självklart vara pigg, frisk och lycklig. Men, med ett heltidsjobb och två småbarn hemma ska jag vara ärlig med att det är svårt att prioritera sig själv.

En liten tillbakablick – mitt gamla sätt

Jag började min Mpya-resa i november förra året och på uppmaning av min nya arbetsgivare såg jag till att få en veckas semester mellan jobben. Under den veckan var min plan att träna varje dag. Japp, varje dag! Jag inledde med ett pass bodypump på det gym där jag några månader innan löst gymkort. (Jag valde bodypump för att jag hört att det ska vara intensivt och satans effektivt.) Passet var tufft men görbart. Jag ville inte uppfattas som en rookie så jag plockade på mig samma vikter som alla andra. Men… efter passet förstod att utsatt min kropp för något utöver det vanliga. Jag tog mig nätt och jämnt till bilen – och sedan följde en vecka av helvetisk träningsvärk. Jag hade samma krypstil upp och ner i trapporna hemma som min yngsta son. Det blev ingen mer träning den veckan.

Sundare livsstil – mitt nya sätt!

När det var dags att sätta upp hälsomål igen var jag lika ambitiös som sist. Jag föreslog träning fyra dagar i veckan. Man vill ju se resultat! Men där blev jag hejdad av hälsocoachen. Det är bättre att ta små steg. Såklart. Det slutade med att jag lovade att få till ett träningspass i veckan, plus klämma in lite mer vardagsmotion. Och förstås äta mer frukt och grönt. Sagt och gjort! (Pizzan som låg i lunchlådan den dagen kändes inte så lockande längre, även om den var gjord på egen surdeg.)

Idag tränar jag mycket förnuftigare. Angående vardagsmotionen upptäckte jag, efter att ha klockat mig själv, att det tar lika lång tid att gå till centralstationen från kontoret som att ta tunnelbanan. På så vis kommer jag alltid upp i över 10 000 steg dagligen och slipper trängas i röda linjens tunnelbanelinje. Halleluja!

Rapporten! Hur gick det?

Bolagsrapporten som vi fick, med sammanställda data av fysiotesterna på gruppnivå, visar på att vi är ett friskt gäng. (Kan en bidragande faktor vara att närmaste lunchställe från kontoret är en salladsbar?) Vi får höga genomsnittliga poäng inom området arbetsplatsklimat, och som grupp och företag visar vi ett tydligt intresse för hälsa, hälsomålsättningar och en hälsosammare livsstil. Vilket är underbart. Men vad jag vill säga med den här texten är: Var snäll mot dig själv. Prioritera dig själv och ditt välmående. På ett klokt och lagom sätt, så att det blir av. Ju klokare du tar hand om dig själv desto mer passion, nyfikenhet och välbefinnande tar du med dig både till jobbet, familj och vänner. För – hur vill du må om 10 år?

/Emelie Gralberg, Talent Advisor 

#Mpya Inspo

Join Us

Are you up for a new challenge? Do you want to join a culture that prioritize individual growth and competence development? Is good benefits and work life balance important to you?

Involve Us

Are you on the lookout for competence and want to hire expertise within STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics)? Don’t hesitate to contact us. Yes, we are a new company but on the other hand we are a group of experienced consultants, with established networks and talent management experience.