Five things to consider when recruiting engineers.

Det har nog inte undgått någon - idag upplever de allra flesta företag inom Life Science- och Teknikbranschen en stor kompetensbrist. Hur kommer man då runt det? Här kommer fem snabba tips från mig som Talent Advisor till dig i behov av att rekrytera ingenjörer inom STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics).

.1. Var inte för snäv när du letar! Fundera på om rollbeskrivningen kan justeras, kanske har teamet tillsammans en del av de kompetenser ni söker och er nya medarbetare kan fylla ett annat hål än det mest uppenbara? Försök att undvika situationen där du söker efter en kopia av den som slutat.

.2. Se bortom CV:t. Visst, vi vill anställa någon som har rätt kvalifikationer men glöm inte vikten av potential. En person med rätt CV för rollen idag är inte alltid rätt för rollen på lång sikt. Det är viktigt att hitta en person som på lång sikt kan utvecklas och trivas i rollen. En person som har alla pusselbitar idag kommer snabbare slå i taket utvecklingsmässigt och därför snabbare behöva nya arbetsuppgifter och utmaningar för att utvecklas även på lång sikt.

.3. Search är ett måste. Tiden då man kunde lägga ut en annons, vänta några dagar, och sedan mötas av 20 relevanta ansökningar är förbi. Det har nog de flesta förstått. Du måste därför aktivt söka upp relevanta kandidater. Här är ert arbetsgivarvarumärke otroligt viktigt för att nå fram till rätt kandidater!

.4. Är flytande svenska verkligen ett krav? Det finns idag många drivna, kompetenta ingenjörer som av språkmässiga skäl stängs ute från den svenska arbetsmarknaden. Att ställa om bolagets dokumentation så att engelska är arbetsspråket är ett stort arbete, men det kanske också finns enklare lösningar under tiden personen lär sig språket? Får individen komma in på arbetsmarknaden så går säkert språket snabbt att lära!

.5. Ta hjälp. Om du inte hittar den du söker, ta hjälp, men ta hjälp av rätt leverantör. Är du i behov av en ingenjör som ska arbeta med elektronik eller inbyggda system, se till att de du anlitar verkligen kan den kompetensen och har just de profilerna i sitt nätverk.

Lycka till!

Marlene Andersson, Talent Advisor

#Mpya Inspo

Join Us

Are you up for a new challenge? Do you want to join a culture that prioritize individual growth and competence development? Is good benefits and work life balance important to you?

Involve Us

Are you on the lookout for competence and want to hire expertise within STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics)? Don’t hesitate to contact us. Yes, we are a new company but on the other hand we are a group of experienced consultants, with established networks and talent management experience.