Människan bakom specialisten

Vi pratar med Charlott Rydström, som nyligen avslutade ett uppdrag på Sobi AB och nu är i uppstarten av ett nytt på Novavax. Charlott har efter drygt 20 år som fast anställd nu blivit fast anställd på Mpya – som konsult. Hon har gjort en spännande resa, och då menar vi inte dykresan till Maldiverna då hon dök på 35 meters djup.

Hej Charlott, du dyker, yogar, promenerar, vintersportar och bygger konstverk av väggar… Men du har ett jobb också?

Haha, ja just nu är jag nyligen avslutat ett uppdrag på Sobi. (Sobi är ett biofarmaceutiskt företag inriktat på sällsynta sjukdomar.)

Vad gjorde du där?

Jag är QA, jag granskar kvalitetsdokumentation i samband med extern tillverkning av läkemedel. Jobbar mycket med hållbarhetsfrågor, som är spännande. Hållbarhetsfrågor i min bransch spänner över flera områden men handlar en hel del om hur produktkvalitet påverkas, när det uppstår avvikelser i produktion och vid materialtransporter till exempel… Jag gör stabilitets-studier och använder studierapporterna som stöd när man utvecklar produkter. Det är extremt roligt. Det behövs nytänkande, en blandning av regelstyrt kvalitetstänk och kreativitet – det gillar jag.

Du hade ett bra jobb på innan Mpya, men något hände. Berätta.

Ja, jag trivdes bra på min tidigare arbetsplats, men så blev jag kontaktad via Linkedin. Det var lite oväntat… Och faktiskt en väckarklocka. Efter drygt 20 år i den här branschen så vände livet från att ”sitt still i båten, det kan ju bli uppsägningar” till ”nu finns det jobb!”. Någon ville ha mig, haha. Så då tänkte jag att då kan jag lika gärna titta runt ordentligt.

Hur gick du tillväga?

Jag insåg att jag skulle behöva referenser, men jag kunde ju inte fråga vem som helst, och inte någon på jobbet såklart… Så jag kontaktade tidigare kollegor som kände mig. Jag tänkte att de kunde ge goda referenser. Men det som hände var att båda dessa personer ville att jag skulle söka jobb hos dem. Plötsligt hamnade jag i ett stim av intervjuer. 15 intervjuer på knappt tre veckor, kors och tvärs, i en digital miljö som jag inte ännu tagit steget in i. Så det fick bli lunch- och kvällsmöten via makens Teamskonto. Och efter den vändan, jag orkade inte fler haha, så hade jag tre bolag som var intresserade.

Då var det bara att välja…

Jag lade locket på den första kontakten, den från Linkedin, sedan klurade jag lite på de andra två, varav den ena var Mpya, sedan valde jag Mpya.

Hade Mpya ett uppdrag klart?

Nej, de hade inget uppdrag färdigt. De ville bara ha mig som person. MIG – bara det! Wow, tänkte jag, och så jag skrev på, i telefonen, min chef träffade jag första gången personligen 6 månader senare på MOoO, vår stora Kickoff.

Vad fastnade du för hos Mpya?

Mpya är en konsultfirma med en väldigt erfaren trupp av Talent Advisors. De som leder företaget, och de som är mina kontakter, vet vad de håller på med. Det kändes tryggt. Jag fick direkt respekt för, och tillit till, de som skulle ta hand om mig.

Vad tyckte du om att vara konsult?

Historiskt har ju många valt konsultlivet för att de inte har haft något val, men här var det annorlunda. Många vänner undrade om jag blivit uppsagd, eftersom jag blev konsult, men då har jag fått förklara att jag har valt att bli konsult. Jag ville! Och jag tycker det är spännande och lockande.

Hur har det blivit tycker du?

De tar hand om oss otroligt väl. Jag kan ju inte tala för alla, men jag får precis det jag behöver; ständig feedback, uppmuntran, spontana uppvaktningar, peppande mail från chefer och kollegor. I alla de forum och sammanhang vi har gemensamt på Mpya, vid sidan av våra uppdrag, så har vi en rak och öppen dialog som verkligen uppmuntras. Man får verkligen vara den man är, vi är alla delaktiga och påverkar klimatet. Och det finns mycket nytänkande, man blir överraskad och det är en stimulerande arbetsmiljö, energi finns det mycket av - vi vet alla hur vi fyller på.

Det sägs att du har sagt ”Efter 23 år har jag hittat hem”?

Ja, det brukar jag faktiskt säga. Mpya är som gjort för mig, här känner jag mig hemma. Det är ”wow”, jag har aldrig trivts så bra. Det är ett lagom stort gäng, där folk vet vad de håller på med i en utvecklande miljö – där jag kommer in med min expertis men får support inom det jag inte kan. Då lär jag mig av de andra på vägen. Jag hade inte fått den utvecklingen i en linjetjänst. Och sen den fina omtanken som finns; att folk lyfter på luren och slänger iväg ett sms. Den feedbacken är ju värd allt.

Men den här väggen då, som är ett konstverk?

Jag och min man gjorde ett projekt som blev lite omskrivet faktiskt. Vi såg en vägg i en hotellfoajé i Florida, en vägg som såg ut som ytan på ett hav, med böljande vågor, så vi bestämde oss för att göra något liknande. Varje helg i nio veckor, sedan var det klart. Vi är en familj som gör saker. Reser, dyker, åker skidor och båt.

Blir det fler konstnärliga väggar?

Det är inte omöjligt, jag gillar ju, precis som Mpya, nytänkande och upplevelser. 

#Mpya Inspo

Join Us

Are you up for a new challenge? Do you want to join a culture that prioritize individual growth and competence development? Is good benefits and work life balance important to you?

Involve Us

Are you on the lookout for competence and want to hire expertise within STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics)? Don’t hesitate to contact us. Yes, we are a new company but on the other hand we are a group of experienced consultants, with established networks and talent management experience.