En intervju om Mpya och Xbrane men framför allt om Erik Abrahamsson

Vi träffade Erik Abrahamsson, för en liten intervju, om Mpya och uppdraget på Xbrane.

Hej Erik, vad gör du på dagarna?

Jag jobbar i ett av de fyra huvudprojekten på Xbrane, där jag jobbar med att säkerställa en syntesväg för en biosimilar. Jag jobbar mycket med utveckling och optimering av den syntesvägen. (För er som inte vet vad en biosimilar är, så är det en kopia på ett biologiskt läkemedel. När patentet på ett läkemedel gått ut, kan andra göra en mer kostnadseffektiv kopia, som då blir mer tillgänglig för patientgrupperna som behöver den. Det är vad Erik pysslar med.)

Vad går det ut på?

Att ta fram en målmolekyl. Att så att säga ”rena fram” den aktiva substansen i läkemedlet. Det är mycket jobb – att från celler, som bryts ner, få fram proteinet i olika reningssteg, sedan ska man modifiera proteinet så det ser ut som originalproteinet. Jag jobbar i reningskedjan, med att hitta metoder att koppla på olika grupper på den här molekylen, så den får funktionen man vill ha.

Hur går det till, rent konkret?

Mycket labbande. Många tester. Man har idéer om vad som skulle kunna funka, så testar man det, utifrån vilket vägval som är snabbast, om det kan skalas upp, och lite andra parametrar. Bara för att man hittar något som fungerar i labb behöver det till exempel inte betyda att man kan skala upp det.

Vad är roligast?

Fritt tänkande! Jag har ganska mycket fria händer. "Vi har ett problem, läs på och lös problemet". Det gillar jag. Man gör olika experimentförsök, man testar olika extremvärden till exempel. Om man stöter på patrull, eller får nya insikter och idéer, får man tänka om och börja om. Men vi jobbar i team och hjälper varandra.

Vad är det bästa med att vara konsult?

Jag var fast anställd innan, där fick jag visserligen fria tyglar, men som konsult får man ännu mer frihet. Man får prova på olika saker. Nya områden. Och jag har alltid tryggheten att kunna säga nej, om jag inte trivs. Mpya kan fixa något annat. Eller om jag skulle vilja prova något annat område, så får jag hjälp att göra det.

Vad får du av Mpya?

Jättemycket stöd, både yrkesmässigt och personligt. De är väldigt måna om mig, väldigt närvarande och intresserade av mig som person. Det var det som gjorde att jag valde dem som arbetsgivare. Jag kände mig trygg när jag började på Mpya. De tog mina "krav" på allvar, om var jag ville jobba och vilka uppdrag som jag vill ha. De var med på första intervjuerna hos kund, vilket var ett stort stöd. Och de har också en väldigt bra feedback-kultur. Man ger cred även för småsaker... Till alla! Det blir en god spiral. Man blir ju glad av det! Och det sprider sig.

Hur gick det under pandemin?

Jag träffade knappt någon, men när vi träffades första gången på plats kändes det som att vi hade känt varandra hur länge som helst, för de har varit så intresserade av att lära känna mig som person under tiden som pandemin varade, genom Teams-möten och annat.

Hur är det på Xbrane?

Fantastiskt faktiskt! Här har de nya och toppmoderna labblokaler och kontorsutrymmen sen april Supertrevligt. De har bra introduktionsprogram, även för mig som konsult och jag känner mig verkligen som en del av Xbrane. Kick-off dagar och andra aktiviteter gör att jag känner mig väldigt inkluderad.

Det låter som du trivs bra med tillvaron?

Ja, jag får stöd och hjälp både från Mpya och Xbrane. Till och med de dagar när man får hjärnsläpp, och inte kan räkna ut något som man borde klara i 3:an i lågstadiet, då får man hjälp haha.

Tack Erik för samtalet!

#Mpya Inspo

Join Us

Are you up for a new challenge? Do you want to join a culture that prioritize individual growth and competence development? Is good benefits and work life balance important to you?

Involve Us

Are you on the lookout for competence and want to hire expertise within STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics)? Don’t hesitate to contact us. Yes, we are a new company but on the other hand we are a group of experienced consultants, with established networks and talent management experience.